Imam ideju za startup i ne znam što dalje

Saša i Ivana su frendovi s posla koji su u jednom trenutku došli do ideje za startup. Imali su jasnu ideju i napravili aplikaciju za bolje praćenje radnog učinka i vremena. Osim odlične ideje i nečega što funkcionira na računalu, Saša i Ivana nisu imali ništa. Predstavili su se na nekoliko startup natjecanja u Hrvatskoj koja su organizirali gradovi, razgovarali s nekoliko poslovnih anđela kojima njihova ideja nije bila interesantna, jer nisu imali jasan financijski plan niti su znali kako širiti svoj proizvod na strana tržišta. Saša i Ivana su bili zbunjeni raznim stranim frazama kao što su equity, valuation, dillution, convertible loan, term sheet kojima su svi baratali.

Nakon par godina lutanja i stotina sati uloženog rada odlučili su odustati od svega jer više nisu mogli uz dnevni posao voditi i zahtjevan posao oko startupa.

Nekoliko dana prije finalne odluke o “zaključavanju” startupa, na preporuku prijatelja došli su na sastanak kod nas. Prilikom pokušaja da pojasne osnovni problem koji rješavaju, ciljeve i glavne poruke koje žele prenijeti, Saša i Ivana vodili su monolog u trajanju od pola sata. Ni nakon toga još uvijek nismo znali koje su ključne poruke koje žele prenijeti i po čemu je njihova ideja različita od sličnih rješenja koja već postoje na tržištu. Na pitanje „da li možete u jednoj rečenici reći što će vaša ideja rješiti“, pogledali su se i zaključili da im treba pomoć. Zahvaljujući tom sastanku njihov je startup nastavio s radom i prikupljanjem potrebnog kapitala.

Solve Studio d.o.o. je detaljno analizirao njihovu ideju i osigurao slijedeće:

  1. Jasan pitch deck (prezentacija za investitore) sa svim potrebnim informacijama
  2. Financijski plan za razdoblje od tri godine
  3. Ključne marketinške poruke
  4. Osnivanje tvrtke u UK (Ujedinjeno Kraljevstvo) radi lakšeg privlačenja kapitala
  5. Plasman njihovog startup projekta na najveću mrežu angel investitora i fondova.
  6. Trening za uspješno predstavljanje ideje investitorima
  7. Pomoć u razgovorima s investitorima

 

 

Saša i Ivana su zahvaljujući angažmanu Solve Studia d.o.o. dobili cjelokupnu dokumentaciju, alate i trening uz pomoć kojih su se napokon mogli predstaviti globalnoj investicijskoj sceni i skupiti početnu rundu kapitala.

Leave a comment