Zašto nam zaposlenici odlaze?

Autor: Renata Preglej Garić

Zašto nam zaposlenici odlaze? To je pitanje svih pitanja.

O odlasku zaposlenika raspravljamo na Linkedinu, konferencijama, panelima, proučavajući, hrvatske, regionalne, EU i svjetske trendove na temu što je zaposlenicima važno, a što poslodavci misle da im je važno i sl. Ne kažemo da to nema svoju vrijednost, svakako ima – u promatranju trendova vezano uz radnu snagu na raznim tržištima i nesrazmjeru mišljenja zaposlenika i poslodavaca.

No znate što bi baš VAMA dalo najveću vrijednost, kao vlasniku/CEO/direktoru firme? Baš za vas i samo VAŠU TVRTKU?

Dubinski intervjui s VAŠIM ZAPOSLENICIMA. Ne online, već live, 1na1, i to s baš svakim zaposlenikom. Umjesto da nagađate što je vašim zaposlenicima važno – PITAJTE IH. Sve će vam reći. I ne promoviramo ovdje sebe, niti svoju tvrtku. Angažirajte bilo koga od mojih kolega na tržištu, tko vam odgovara. Samo molim vas, neka vam takve razgovore radi netko vanjski – neutralan i objektivan.

Zašto?

  • Tako zaposlenici lakše “otvore dušu”. Posebno na “škakljiva” pitanja vezana uz suradnju i odnos s nadređenim
  • Kao vanjski suradnici smo neovisni – nemamo nikakve hijerarhijske niti političke poveznice s tvrtkom
  • Možda najvažnije – nemamo ništa od toga da sakrijemo sve organizacijske probleme koji izađu na vidjelo – štoviše, što više toga autentično prenesemo i prikažemo to bolje, jer ćemo više toga moći pomoći riješiti u budućnosti.

I možda vam malo na prvu istina neće biti ugodna i malo boli, no ne brinite. Jednom kada zaposlenici primijete da ste ih stvarno čuli i počeli neke stvari mijenjati – vratit će te polako i njihovo povjerenje. Jer je to možda i najvažnije što ste izgubili – povjerenje onih koji su još tu. I samo da ponovim još jednom – nemojte nagađati zašto su izgubili povjerenje i zašto su nezadovoljni i odlaze – PITAJTE.

I kad saznate, krenite to rješavati.