Sve je veće nezadovoljstvo naših zaposlenika i dobar dio njih je počeo i napuštati tvrtku!

Autor: Renata Preglej Garić

Uspijevate zaposliti nove zaposlenike, ali se vrlo brzo opet događaju odlasci? Voditelji vam kažu da su zaposlenici otišli jer nisu bili dobri u svom poslu, a ostatak njih je našao “posao u struci”? 

Kolege iz ljudskih potencijala smatraju da bi voditelji trebali drugačije raditi sa zaposlenicima, kako oni ne bi otišli, no ne znaju kako to postići? Voditelji smatraju da su “krivi” kolege iz ljudskih potencijala?

Morate smanjiti troškove koje trenutno imate zbog visokog „obrtaja“ zaposlenika?

Slijedi 5 savjeta što možete napraviti:

  1. Snimanje stanja cijelog HR procesa i osigurati da bude “lean” – izbaciti nepotrebne djelove, ubaciti nužne koji nedostaju
  2. Razmisliti o slijedećim pitanjima:
  • Proces selekcije i zapošljavanja – kako osigurati što više kvalitetnih kandidata i ostati u dobrom sjećanju i onima koje niste zaposlili?
  • Proces uvođenja u posao – što sve treba sadržavati, tko je uključen i kako se radi upečatljivi i koristan onboarding kako bi osigurali da se ne dogode brzi odlasci?
  • Razvoj zaposlenika – jednom kada smo uhodali svoje zaposlenike kako ih kontinuirano razvijati, kako bi postali i ostali naši talenti?
  • Odlazak zaposlenika iz tvrtke – kako ostati u lijepom sjećanju i poslodavac kojeg će preporučiti dalje – proces izlaznog intervjua i osiguravanje preporuka?
  • Definiranje i praćenje pokazatelja u HR procesima (HR KPIs) – kako uspješno predstaviti HR odjel u brojkama i što je sve potrebno mjeriti kako bi što ranije prepoznali znakove mogućeg nezadovoljstva i potencijalnih odlazaka?
  1. Raditi na svim voditeljskim vještinama – osigurati da voditelji postanu lideri
  2. Istražiti što stvarno vaše zaposlenike motivira
  3. Pozvati Solve Studio jer smo već pomogli klijentima da značajno smanje broj odlazaka zaposlenika i postignu veće zadovoljstvo 🙂